
اثر تنش شوری بر جوانه زنی و فعالیت آنزیم پراکسیداز در بذرهای چیا (Salvia hispanica)
Effect of salinity stress on germination and peroxidase enzyme activity of chia seeds (Salvia hispanica)
نویسندگان :
سید امیر موسوی ( دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان ) , یزدان ایزدی ( دانشگاه شهید چمران اهواز ) , محمد حسین قرینه ( دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان )
چکیده
چیا با نام علمی (Salvia hispanica) از جمله گیاهان روغنی است که توجه به آن به دلیل خواص ویژه و با ارزشی که دانه های آن دارند روز به روز گسترش یافته است. تنش شوری به عنوان یکی از تنش های رایج شناخته می شود که سبب محدود سازی جوانه زنی بذر و رشد گیاهان می شود. در خصوص تأثیرات تنش های محیطی بر ویژگی های جوانه زنی چیا اطلاعات بسیار اندی وجود دارد. آزمایشی به صورت کامل تصادفی به سه تکرار به منظور ارزیابی تأثیر تنش شوری بر جوانه زنی چیا و تغییرات آنزیم پراکسیداز در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان انجام شد. تجزیه واریانس نشان دهنده معنی دار بودن تأثیر تنش شوری بر جوانه زنی بذر چیا بود. نتایج بدست آمده نشان داد که با افزایش سطوح تنش شوری، جوانه زنی بذرهای چیا به تأخیر افتاد. در تنش شوری سطح 150 میلی مولار میزان قابل توجهی از درصد جوانه زنی بذرهای چیا کاهش پیدا نمود. همچنین مشخص شد که بیشترین زمان جوانه زنی در سطح 200 میلی مولار اتفاق افتاد. در این مطالعه مشاهده گردید که تنش شوری تا سطح 200 میلی مولار، فعالیت آنزیم های پراکسیداز روند افزایشی داشت. چیا در مرحله جوانه زنی گیاهی نسبتا متحمل به تنش شوری است و توانایی تحمل تنش شوری، می تواند به فعالیت قابل توجه آنزیم پراکسیداز که از دسته آنزیم های آنتی اکسیدانتی بذر است نیز مرتبط باشد. بنابراین کشت این گیاه در مناطق با شوری ملایم تا متوسط نه تنها پوشش گیاهی ایجاد می کند، بلکه در صورت فراهم نمودن شرایط مناسب رشد، محصول نیز تولید نماید و در برنامه زراعی کشاورزان قرار بگیرد.کليدواژه ها
بذر، پراکسیداز، شوریکد مقاله / لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :نحوه استناد به مقاله
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:سید امیر موسوی , 1400 , اثر تنش شوری بر جوانه زنی و فعالیت آنزیم پراکسیداز در بذرهای چیا (Salvia hispanica) , اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران
برگرفته از رویداد

تاریخ برگزاری : 05 آبان ماه 1400
دیگر مقالات این رویداد
© کلیه حقوق متعلق به دانشگاه رازی کرمانشاه میباشد.