پورتال همایش های دانشگاه رازی
  • صفحه اصلی
  • اخبار
  • آرشیو مقالات
  • گالري عکس
  • آیین نامه ها و فرم ها
  • لینک های مرتبط
  • سایت دانشگاه
  • تماس با ما
Bootstrap Touch Slider
  1. :. صفحه اصلی
  2. آرشیو مقالات رویداد ها
  3. مجموعه مقالات اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران
  4. مقاله Differences in high molecular weight glutenin subunit in some of seeds bread wheat and resistance to take-all disease
عنوان رویداد : اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران
تاریخ برگزاری : 05 آبان ماه 1400

Differences in high molecular weight glutenin subunit in some of seeds bread wheat and resistance to take-all disease

Differences in high molecular weight glutenin subunit in some of seeds bread wheat and resistance to take-all disease
نویسندگان :

مژگان قلی‌زاده وزوانی ( دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان ) , روح الله صابری ریسه ( دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان ) , حسین دشتی ( دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان )

دانلود فایل   

چکیده

Variation of high molecular weight glutenin subunits (HMW-GS) at the Glu-A1, Glu-B1, and Glu-D1 loci was studied using SDS-PAGE electrophorese in 11 genotypes and six cultivars (Pishgam, Chinese spring, Darab, Kavir, Parsi, and Mihan as a control. This study aimed to investigate the relationship between glutenin subunits and take-all disease. Genotypes VRU-912, VRU-60, VRU-765, VRU-1464, VRU-1801, VRU-766, and VRU-1382 showed quality scores equal to 10 and 9, whereas VRU-468, VRU-2068, and VRU-1626 showed quality scores equal to 5 and 6. To show the relationship between disease response and genetic diversity of genotypes derived from high molecular weight glutenin subunit, the association between the bilateral grouping of individuals based on two criteria (genetic diversity in cluster analysis (two groups) and disease response (two groups)), a simple corresponding analysis was conducted using contingency table and chi-square test. The results showed that the p-value of the table is less than p < 0.05, the null hypothesis is rejected, and the accepted alternate hypothesis. So there is a significant relationship at the level of 0.05 between these two groups, and they aren’t independent. Therefore, glutenin subunits in cluster analysis are most likely related to the disease response of genotypes and explain the most variability in disease incidence. Genotypes with lower disease severity have null, 7+8, and 2+12. Resistant genotypes VRU-766 and VRU-60 with scores of 10 and 9 and subunit 5+10 can be used as candidate genotypes in wheat breeding programs for resistance to take-all disease. The results obtained in this study are useful in breeding programs to improve bread-making quality, develop uniformity and improve heterogeneous cultivars through the selection of the best genotypes. Probably resistance to take-all disease has linkage to the 2+12 and 7+8 alleles, which requires further study.

کليدواژه ها

glutenin subunit, disease intensity, take-all disease, chi-square test

کد مقاله / لینک ثابت به این مقاله

برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :

نحوه استناد به مقاله

در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
مژگان قلی‌زاده وزوانی , 1400 , Differences in high molecular weight glutenin subunit in some of seeds bread wheat and resistance to take-all disease , اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران

برگرفته از رویداد



اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران
تاریخ برگزاری : 05 آبان ماه 1400


دیگر مقالات این رویداد

  • ارزیابی شاخص های جوانه زنی و ویژگی های بیوشیمیایی در برخی گونه های سلوی
  • بررسی نقش به نژادی و تولید بذر در تغییر اقلیم
  • تکنیک های نانوپرایمینگ بذر در کشاورزی مدرن
  • Possibility of image processing technique in inspection of impurities and undesired chickpea seeds
  • تأثیر زمان برداشت بر روی غلاف، اندازه غلاف و خصوصیات بذر چهار رقم بامیه.
  • بررسی تاثیر اسید جیبرلیک بر خصوصیات غلاف و بذر چهار رقم بامیه در رابطه با زمان های مختلف برداشت
  • اثر پیش تیمار سالیسیلیک اسید بر جوانه زنی بذر کلم‌پیچ قرمز (Brassica oleracea var. capitata) تحت شرایط شوری
  • مطالعه امکان پیشگیری از زوال بذر عدس با استفاده از روش پرایمینگ توسط آسکوربیک اسید
  • آلودگی های قارچی بذر زاد در نمونه های ژنتیکی منتخب گوجه فرنگی
  • اثر پیش تیمار اسیدهیومیک بر جوانه زنی و صفات رویشی خیار تحت تنش شوری
  • تماس با ما


    نشانی: کرمانشاه، طاق بستان، خیابان دانشگاه، دانشگاه رازی
    تلفن: ۶-۳۴۲۷۷۶۰۵-۰۸۳
    کدپستی: ۶۷۱۴۴۱۴۹۷۱
    پست الکترونیکی: info@razi.ac.ir
    مدیر تارنما: webmaster@razi.ac.ir

    © کلیه حقوق متعلق به دانشگاه رازی کرمانشاه می‌باشد.

    همایش نگار (نسخه 10.0.12)    [مدیریت سایت]