
بررسی نقش فسفر در کیفیت دانه برنج رقم طارم محلی
Investigation of the role of phosphorus in rice grain quality of local Tarom cultivar
نویسندگان :
رزا حسنجانی روشن ( دانشگاه مازندران بابلسر ) , طاهره السادات آقاجانزاده ( دانشگاه مازندران ) , ناصر جعفری ( دانشگاه مازندران بابلسر )
چکیده
فسفر یکی از عناصر مهم برای رشد و نمو گیاه است. این عنصر نقش مهمی در مجموعه ای از فرآیندهای متابولیکی مانند تولید انرژی، بیوسنتز اسید نوکلئیک، مسیرهای جذب کربن و نیتروژن، گلیکولیز و تنفس، جزء ساختاری بسیاری از کوآنزیم ها، فسفوپروتئین ها و فسفولیپیدها، فعال یا غیرفعال سازی عملکرد آنزیمها، واکنش های اکسیداسیون و انتقال سیگنال و حفظ ساختارهای غشایی ایفا می کند. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی سطوح مختلف فسفر بر کیفیت دانه برنج رقم طارم محلی صورت گرفت. بذرهای گیاه برنج پس از ضدعفونی در پتری دیش جهت جوانه زنی در دمای 03 درجه سانتی گراد در تاریکی قرار گرفتند. سپس درصد و سرعت جوانه زنی، میزان فسفر به روش اسپکتروفومتری با استفاده از معرف بارتن، میزان امیلوز به روش رنگ سنجی ید و میزان فعالیت آلفا آمیلاز به روش اسپکتروفومتری با استفاده از معرف دی نیتروسالیسیلیک اسید در غلظتهای مختلف فسفر، در 4 تکرار و 43 بذر در هر تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که درصد جوانه زنی در غلظتهای 03 و 043 کیلوگرم بر هکتار به میزان اندک ولی معنی داری نسبت به گیاه کنترل افزایش و غلظت 063 کیلوگرم بر هکتار به میزان اندک ولی معنی داری نسبت به گیاه کنترل کاهش یافت. محتوای فسفر در دانه های گیاه برنج در پاسخ به غلظتهای مختلف فسفر 03 و 063 کیلوگرم بر هکتار به ترتیب 03 و 34 درصد افزایش یافت و در غلظت 043 کیلوگرم بر هکتار 02 درصد کاهش یافت. همچنین نتایج نشان داد با افزایش سطح فسفر میزان آمیلوز افزایش معنی داری پیدا کرد. فعالیت آلفا آمیلاز نیز از در غلظتهای 063 کیلوگرم بر هکتار 02 درصد کاهش و 043 کیلوگرم بر هکتار 00 درصد افزایش معنی داری نسبت به تیمار کنترل نشان داد.کليدواژه ها
برنج، آلفا آمیلاز، جوانه زنی، فسفر، دانهکد مقاله / لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :نحوه استناد به مقاله
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:طاهره السادات آقاجانزاده , 1400 , بررسی نقش فسفر در کیفیت دانه برنج رقم طارم محلی , اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران
برگرفته از رویداد

تاریخ برگزاری : 05 آبان ماه 1400
دیگر مقالات این رویداد
© کلیه حقوق متعلق به دانشگاه رازی کرمانشاه میباشد.