
مطالعه ی تأثیر روش های مختلف پرایمینگ بر رفتار جوانهزنی و رفع خفتگی بذرهای آنغوزه: با تأکید بر شرایط اعمال تیمار پرایمینگ
Investigation of the effect of different priming methods on seed germination and dormancy behavior of Ferula assa foetida L. seeds: with emphasis on the conditions of priming treatment
نویسندگان :
فرشید حسنی ( تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال ) , محسن ملک ( تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال ) , عنایت رضوانی خورشیدی ( تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال ) , علی شایانفر ( تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال ) , نیما خالدی ( تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال )
چکیده
این مطالعه بهمنظور بررسی تأثیر روش ها و شرایط مختلف اعمال تیمار پرایمینگ بر بهبود جوانه زنی و رفع خفتگی بذرهای آنغوزه طراحی و اجرا شد. در این مطالعه بذرهای دو جمعیت آنغوزه جمعآوریشده از ارتفاعات شهرستانهای لارستان (استان فارس) و یاسوج (استان کهگیلویه و بویر احمد) برای ارزیابی مورداستفاده قرار گرفتند. این مطالعه در دو بخش مجزا صورت گرفت. در بخش اول به بررسی تأثیر روش های مختلف اعمال تیمار پرایمینگ شامل دمای آبنوشی بذرها طی پرایمینگ در دو سطح (5 و 25 درجه سانتی گراد)، مدتزمان آبنوشی بذرها در سه سطح (24، 48 و 72 ساعت) و سرعت خشککردن بذرهای پرایم شده در دو سطح (آرام و سریع) پرداخته شد. در بخش دوم تأثیر روش های مختلف پرایمینگ شامل هیدروپرایمینگ، پرایمینگ تغذیه ای در دو سطح (نیترات پتاسیم و تیو اوره) و هورمون پرایمینگ در سه سطح (جیبرلیک اسید، 6-بنزیل آمینوپورین و کینیتین) بر بهبود جوانهزنی و رفع خفتگی بذرهای آنغوزه بررسی شد. نتایج نشان داد شرایط اعمال تیمار پرایمینگ به طور قابلتوجهی وابسته به دما و مدتزمان آبنوشی بذرها طی پرایمینگ و همچنین روش خشککردن بذرهای پرایم شده قرار گرفت. به طور کلی آبنوشی بذرها در دمای 5 درجه سانتی گراد نسبت به دمای 25 درجه سانتی گراد برتری داشته و همچنین خشک کردن سریع بذرها نسبت به خشک کردن آرام موجب بهبود پارامترهای مورد ارزیابی شد. از طرفی مدت زمان آبنوشی بذرها در هر جمعیت پاسخ متفاوتی را به همراه داشت که باتوجه با در نظر گرفتن تمام شاخص های مورد ارزیابی و همچنین بررسی رشد اولیه گیاهچه ها مدت زمان 72 ساعت برای اعمال تمارها در بخش دوم مورد استفاده قرار گرفت. همچنین با بررسی روش های مختلف پرایمینگ مشخص شد اکثر روش-ها موجب بهبود جوانه زنی بذرها شدند، اما با این حال هر روش اثرات متفاوتی داشته و روش هورمون پرایمینگ به خصوص استفاده از 6-بنزیل آمینوپورین و کینیتین بهعنوان ماده پرایمینگ تأثیر قابلتوجهی بر رفع خفتگی و همچنین بهبود رفتار جوانه زنی بذرهای آنغوزه داشتند.کليدواژه ها
هیدروپرایمینگ، هورمون پرایمینگ، پرایمینگ تغذیه ای، روش خشک کردن بذرهای پرایم شده.کد مقاله / لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :نحوه استناد به مقاله
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:فرشید حسنی , 1400 , مطالعه ی تأثیر روش های مختلف پرایمینگ بر رفتار جوانهزنی و رفع خفتگی بذرهای آنغوزه: با تأکید بر شرایط اعمال تیمار پرایمینگ , اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران
برگرفته از رویداد

تاریخ برگزاری : 05 آبان ماه 1400
دیگر مقالات این رویداد
© کلیه حقوق متعلق به دانشگاه رازی کرمانشاه میباشد.