
اثر بیوپرایمینگ قارچهای اندوفیت ریشه بر بهبود صفات رویشی دو رقم بومی و اصلاحشده برنج(Oryza sativa L.)در مرحله خزانه
The effect of root endophytic fungi biopriming on vegetative traits improvement of two native and improved rice cultivars (Oryza sativa L.) in the nursery stage
نویسندگان :
منصوره رامش ( گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، ساری ) , همتاله پیردشتی ( گروه زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، ساری ) , یاسر یعقوبیان ( گروه زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، ساری ) , مهرانوش امامیان طبرستانی ( گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، ساری )
چکیده
بهمنظور بررسی اثر بیوپرایمینگ قارچهای اندوفیت ریشه و کاربرد همزمان آنها بر بهبود صفات رویشی دو رقم بومی و اصلاحشده برنج (Oryza sativa L.) در مرحله خزانه، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دو رقم برنج (هاشمی و شیرودی) و هشت تیمار قارچی (عدم تلقیح (شاهد)، (a) .Libertella sp، (b) Trichoderma longibrachiatum، Piriformospora indica (c)، ab، ac، bc و (abc بود. نتایج نشان داد بیشترین میزان سطح و وزن تر برگ بهترتیب با حدود 540 و 18درصد افزایش نسبت به شاهد در تلقیح با قارچ P. indica در رقم طارم هاشمی مشاهده شد. همچنین وزن تر ریشه (بهترتیب با حدود 43 و 28 درصد) و وزن تر کل (با حدود 28 و 18 درصد) در تلقیح با قارچهای P. indica و abcنسبت به شاهد بیشترین افزایش را در رقم هاشمی داشتند. بهعلاوه، وزن خشک ساقه با بکارگیری قارچ های a، b،c و ac بهمیزان 2/34 تا 5/42 درصد نسبت به شاهد در رقم شیرودی بهبود یافت. وزن خشک ریشه نیز در تیمار b در رقم شیرودی بهمیزان 9/58 درصد نسبت به شاهد افزایش نشان داد اما این افزایش در تیمار c وabc بهمیزان 7/95 و 8/80 درصد در رقم هاشمی بیشتر نمایان شد. وزن خشک کل نیز در رقم شیرودی در پرایمینگ با تیمارهای bو c بهترتیب بهمیزان 4/45 و 1/23 درصد و در رقم طارم هاشمی در پرایمینگ با تیمارهای b،c ،bc و abc بهمیزان 4/26 تا 8/44 درصد نسبت به شاهد افزایش معنیداری یافت. در مجموع، نتایج نشاندهندهی اثر مثبت بیوپرایمینگ قارچهای اندوفیت ریشه بر بهبود صفات رویشی دو رقم برنج اصلاحشده و بومی بود؛ هرچند رقم هاشمی واکنش بهتری نسبت به تیمارهای قارچی، بهویژه قارچ c (P. indica) و کاربرد همزمان آن با قارچهای دیگر (abc) نشان داد.کليدواژه ها
برنج، بیوپرایمینگ، صفات رویشی، قارچ همزیست ریشهکد مقاله / لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :نحوه استناد به مقاله
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:منصوره رامش , 1400 , اثر بیوپرایمینگ قارچهای اندوفیت ریشه بر بهبود صفات رویشی دو رقم بومی و اصلاحشده برنج(Oryza sativa L.)در مرحله خزانه , اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران
برگرفته از رویداد

تاریخ برگزاری : 05 آبان ماه 1400
دیگر مقالات این رویداد
© کلیه حقوق متعلق به دانشگاه رازی کرمانشاه میباشد.