
Investigation the effect of Aqueous Extract of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd) on the Germination of Wheat Seed
Investigation the effect of Aqueous Extract of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd) on the Germination of Wheat Seed
نویسندگان :
یاسین نوروزی ( دانشگاه رازی ) , مختار قبادی ( دانشگاه رازی ) , محسن سعیدی ( دانشگاه رازی ) , ماندانا آژند ( دانشگاه رازی )
چکیده
According to the wheat is planted after Quinoa, Quinoa will likely cause adverse allopathic effects in wheat cultivation. In order to investigate the effect of aqueous extract of Quinoa on the germination characteristics of Wheat Seed, a factorial experiment based on a completely randomized design with four replications was conducted Razi University in 2019. The studied factors included five concentrations of aqueous extract (0 (control), 2.5, 5, 7.5 and 10%) and organs (leaves and stems) of Quinoa. The results showed that aqueous extract and quinoa plant extract concentration on wheat seed germination were significant. With increasing the concentration of aqueous extract, the rate, mean speed, and germination percentage, root and shoot dry weight, root and shoot length decreased significantly. The concentration of 10% of the extract showed the most significant reducing effect. Also, the reducing effect of aqueous extract of the stem was greater than leaves.کليدواژه ها
Allelopathy, Germination, Seeds, Wheat.کد مقاله / لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :نحوه استناد به مقاله
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:یاسین نوروزی , 1400 , Investigation the effect of Aqueous Extract of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd) on the Germination of Wheat Seed , اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران
برگرفته از رویداد

تاریخ برگزاری : 05 آبان ماه 1400
دیگر مقالات این رویداد
© کلیه حقوق متعلق به دانشگاه رازی کرمانشاه میباشد.