
اثر تنش خشکی بر برخی ویژگی های بذر دو رقم گندم نانوایی با دو کیفیت متفاوت
Effect of drought stress on some seed characteristics of two bakery wheat cultivars with two different qualities
نویسندگان :
راحیل گلفام ( دانشگاه الزهرا ) , خدیجه کیارستمی ( دانشگاه الزهرا ) , تهمینه لهراسبی ( پژهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری ) , شبنم هسراک ( پژهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری ) , خدیجه رضوی ( پژهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری )
چکیده
تنش در نتيجه فرآيندهاي غيرعادي است كه تحت تأثير يك يا تركيبي از عوامل محيطي و زيستي شکل می-گیرد. در تنش خشکی تبخیر و پتانسیل تعرق از ظرفیت توانایی ریشه ها برای استخراج آب از خاک بیشتر می شود. بیش از یک سوم جمعیت جهان، کالري و پروتئین مورد نیاز روزانه خود را از فراورده هاي گندم تأمین می کنند و یک منبع ارزان انرژي به خصوص براي مردم جهان سوم محسوب می شود. نشاسته مهمترین محصول نهایی رشد و نمو گندم است و تغییر در محتوای نشاسته شاخص انواع فرآیندهای رشد گیاه است. در این پژوهش دو رقم گندم نان به نام های نوید با کیفیت نانوایی متوسط تا ضعیف و پیشتاز با کیفیت نانوایی بالا انتخاب شدند. دو رقم گندم به صورت مزرعه ای کشت شدند. هر دو رقم دارای شاهد و تیمار تنش خشکی بودند. طرح در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود. 35 روز بعد از گرده افشانی بذرها برداشت شد. سنجش پارامترهای مورفولوژی، درصد جوانه زنی، جداسازي گرانول هايA و B-C و بررسی گرانول ها توسط میکروسکوپ نوری صورت گرفت. به طور کلی این نتیجه به دست آمد که خشکی باعث کاهش معنی دار وزن هزار دانه در هر دو رقم پیشتاز و نوید شد. اما برای صفت طول سنبله و درصد جوانه زنی تنها در رقم نوید که کیفیت نانوایی ضعیفی داشت باعث کاهش طول سنبله در سطح 1 درصد به طور معنی داری شد. همچنین تنش خشکی در هر دو رقم روی مقدار نشاسته در سطح 1 درصد تاثیر معنی داری نداشت.کليدواژه ها
غلات، نشاسته گندم، وزن هزار دانه، گرانول.کد مقاله / لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :نحوه استناد به مقاله
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:خدیجه کیارستمی , 1400 , اثر تنش خشکی بر برخی ویژگی های بذر دو رقم گندم نانوایی با دو کیفیت متفاوت , اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران
برگرفته از رویداد

تاریخ برگزاری : 05 آبان ماه 1400
دیگر مقالات این رویداد
© کلیه حقوق متعلق به دانشگاه رازی کرمانشاه میباشد.