
فنآوری تولید و فرآوری بذر کلزا (Brassica napus L.)
Rapeseed Seed Production and Processing Technology (Brassica napus L.)
نویسندگان :
صبا عمید ( دانشگاه ایلام )
چکیده
كلزا با نام علمی (Brassica napus) گياهي است از خانواده Craucifere، يك ساله، دگرگشن و يكي ازمهم ترين گياهان زراعي كه از دانه آن جهت توليد روغن استفاده ميشود. پوشش بذر اغلب زیر و ناصاف است. بذر کلزا حاوی 45-10 درصد پروتئین و 50- 30 درصد روغن است. ارزش نهایی دانه کلزا، روغن است که مدتهاست به دلیل ویژگیهای غذایی ممتازش از جمله سطح پایین اسیدهای چرب اشباع، محتوای بالای اسیدهای چرب تک غیراشباع، امگا 3و همچنین به دلیل اسیدهای آمینه ضروری آن، از جمله آمینو اسیدهای حاوی گوگرد فراوان، مورد توجه قرار گرفته است. ویژگیهای خاص گیاه کلزا از جمله میزان روغن، پروتئین و کنجالۀ موجود در آن این گیاه را به یکی از منابع مهم در صنایع غذایی تبدیل کردهاست. دانههای کلزا پس از برداشت و حمل به کارخانه روغنکشی و سپس در انبارهای مناسب نگهداری میشوند. کشت کلزا در تناوب با غلات حاصلخیزی خاک را افزایش میدهد و موجب بهبود بافت آن میگردد. زراعت کلزا علاوهبر اینکه نیاز کشور به روغنهای نباتی را برآورده میکند، بهدلیل کیفیت آن و وجود اسیدهای چرب غیر اشباع موجب سلامتی و کاهش بیماریهای قلبیعروقی میشود. کارشناسان تغذیه معتقدند دانۀ روغنی کلزا بهدلیل ترکیب مناسب اسیدهای چرب غیر اشباع و درصد پایین اسیدهای چرب اشباع، از باکیفیتترین روغنهای خوراکی است و نقش مهمی در بهبود تغذیه و سلامت جامعه دارد. در این مقاله به کلیات فنآوری و فرآوری بذر کلزا پرداخته شده است.کليدواژه ها
دانه روغنی، کلزا، روغنکشی، استخراج.کد مقاله / لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :نحوه استناد به مقاله
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:صبا عمید , 1400 , فنآوری تولید و فرآوری بذر کلزا (Brassica napus L.) , اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران
برگرفته از رویداد

تاریخ برگزاری : 05 آبان ماه 1400
دیگر مقالات این رویداد
© کلیه حقوق متعلق به دانشگاه رازی کرمانشاه میباشد.