
تأثیر فرآوری بذر چغندر قند بر جوانهزنی و استقرار بوته در شرایط آزمایشگاهی و مزرعه
Effect of seed processing on germination and plant establishment of sugar beet in laboratory and field conditions
نویسندگان :
علیرضا صفری ( دانشگاه آزاد اسلامی ) , سعید صادق زاده حمایتی ( دانشیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران ) , فائقه سلیقه دار ( گروه علوم باغبانی دانشگاه گیلان، گیلان ایران )
چکیده
در سالهای اخیر، در ایران از روشهای مختلف فرآوری بذر چغندرقند برای ارتقاء ارزش زراعی بذر استفاده شدهاست. دو نوع فرآوری شامل معمولی (با اندازه بذر 75/4-00/3 میلیمتر غربال گرد با پوششدهی توسط حشرهکش گائوچو) و ویژه (با اندازه بذر 5/4-0/4 میلیمتر غربال گرد و بالای 2/2 غربال دراز با پوششدهی توسط حشرهکش کروزر) متداول است. بررسی حاضر بهمنظور ارزیابی اثرات فرآوری بذر و تراکم بوته بر صفات جوانهزنی، رشد و استقرار چغندرقند بهصورت آزمایشی در سال زراعی 1397-1396 در دو منطقه کرج و کرمانشاه انجام شد. عامل اول شامل روشهای فرآوری عبارت بودند از بذر شکوفا با بوجاري معمولی و پوششدهی با سم گائوچو (a1) و بذر شکوفا با بوجاري معمولی و پوششدهی با سم کروزر (a2)، بذر شکوفا با بوجاري ویژه و پوششدهی با سم گائوچو (a3) بذر شکوفا با بوجاري ویژه و پوششدهی با سم کروزر (a4) و بذر خارجی رقم F20909 (a5) و عامل دوم تراکم نهایی بوته شامل 7، 10 و 13 بوته در مترمربع بود. همه بذرهای داخلی با استفاده قارچکش کربوکسینتیرام ضدعفونی شدند. نتایج نشان داد که اثر فرآوری بذر بر درصد جوانه زنی و بنیه بذر چغندر قند معنی دار بود. در بین تیمارهای فرآوری بذر، بیشترین میزان قوه نامیه مربوط به رقم خارجی KWS و بیشترین میزان بنیه بذر در ارقام ایرانی مربوط به رقم شکوفا سوپر با پوششدهی گائوچو و کروزر بود. میزان استقرار گیاه تحت تأثیر تیمار فرآوری بذر قرار نگرفت. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، استفاده از روش های فرآوری بذر به جهت تامین تعداد بوته کافی در واحد سطح و نیز افزایش کمی و کیفی محصول چغندر قند در نواحی مختلف کاشت را مثبت ارزیابی کرده و کشت رقم شکوفا سوپر با پوششدهی کروزر در منطقه کرج و رقم شکوفا سوپر پوشش دهی با گائوچو در منطقه کرمانشاه توصیه می گردد.کليدواژه ها
بنیه بذر، رقم خارجی KWS، قدرت نامیه، کروزر، گائوچو،کد مقاله / لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :نحوه استناد به مقاله
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:علیرضا صفری , 1400 , تأثیر فرآوری بذر چغندر قند بر جوانهزنی و استقرار بوته در شرایط آزمایشگاهی و مزرعه , اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران
برگرفته از رویداد

تاریخ برگزاری : 05 آبان ماه 1400
دیگر مقالات این رویداد
© کلیه حقوق متعلق به دانشگاه رازی کرمانشاه میباشد.