
اثر پارامترهای عملیاتی و هندسی بر روی گرمایش مایکروویو سیال در حالت پیوسته
Effect of operating and geometric parameters on microwave heating of fluid in continuous mode
نویسندگان :
جمشید بهین ( دانشگاه رازی ) , احمد علیمرادی ( دانشگاه رازی )
چکیده
The effect of diameter of helical tube and liquid permittivity was investigated on the performance of continuous microwave heating by coupling electromagnetic equations, heat transfer and laminar flow in COMSOL Multiphysics software. The model was implemented numerically using the finite element method and validated with experimental data obtained from a kitchen microwave oven. The results for water as handling fluid show that electromagnetic energy and temperature distribution are sensitive to tube diameter and input power. As the input power and the loss factor of aqueous phase increase, more electromagnetic energy is converted to heat to reduce the electrical intensity and this lead to more temperature differences and efficiency. Moreover, considering a constant residence time of liquid in MW oven, the optimum diameter of helical tube is obtained 6 and 4 mm for to the highest energy conversion efficiency and the highest outlet temperature, respectively.کليدواژه ها
microwave heating; continuous mode, fluid permittivity; tube diameter, thermal fieldکد مقاله / لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :نحوه استناد به مقاله
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:جمشید بهین , 1400 , اثر پارامترهای عملیاتی و هندسی بر روی گرمایش مایکروویو سیال در حالت پیوسته , دهمین کنفرانس ملی کاربرد CFD در صنایع شیمیایی و نفت
برگرفته از رویداد
دیگر مقالات این رویداد
© کلیه حقوق متعلق به دانشگاه رازی کرمانشاه میباشد.